пʼятницю, 6 жовтня 2017 р.

Батькам на замітку

Мій друг книжка, або Як заохотити дитину до читання
Часто батьки дошкільнят та школярів нарікають, що дитина робить все «з-під палки», з неохотою. Вони розуміють, що дитину потрібно зацікавити, тому у хід ідуть як батоги, так і пряники, але все марно. Всі втомлюються, дратуються, мама в розпачі від свого «неука», дитина в стресі і намагається різними способами уникнути «книжкового рабства». Часто в повному безсиллі батьки опускають руки, перестають щось взагалі вимагати і кажуть: Він (вона) не хоче. Що б я не робила, я не можу його (її) змусити.

А все тому, що в сприйнятті дітей книжка все рідше асоціюється з відпочинком, задоволенням. Скоріш навпаки, читання означає для них виснажливу і нудну працю. Головне, що чує дитина – це те, що вона повинна читати. І це слово часто робить нам ведмежу послугу. Коли ми говоримо про почуття обов'язку, дуже легко переступити межу здорового глузду і з повним відчуттям власної правоти відбити в дитини бажання до пізнання нового. Це, наприклад, починається тоді, коли мама відбирає в трирічної дитини улюблену машинку зі словами: треба вчити букви. А коли дитина висловлює протест, мама наполягає ще більше. Тоді все може перерости у змагання «хто кого» і справа йде на принцип.

Такий занепад батьківської мотивації може тривати аж до початку школи. Тоді батьки активно беруться за повторні спроби, але в хід ідуть ті самі «методики» батогів, пряників і торгу, тільки-от нервозність уже суттєво більша. Ось тут варто зупинитися і запитати себе: Для чого це потрібно? Чого саме я хочу навчити дитину і для чого це ЇЙ? Тобто подумати про мотивацію.
Йоанна Ліндбек, шведська амбасадор з дитячого читання (є така посада у шведському королівстві) дала дуже практичне інтерв’ю газеті  «Даґенс ніхетер». Ліндбек, чиїм обов’язком найперше є промоція (популяризація) читання серед дітей, підлітків і зацікавлених дорослих, дала 10 порад, як спонукати дитину (почати) читати.
#1
Читайте дитині вголос, навіть після того, як вона навчиться читати самостійно – якнайдовше, доки вам обом це до вподоби.
#2
Обговорюйте прочитане: що сподобалося? що було нудним? чому?
#3
Читайте самі – діти наслідують дорослих, а не роблять, що ті їм кажуть. Обговорюйте також і ті книжки, що ви читаєте для себе та як вони на вас впливають.
#4
На перших батьківських зборах поруште питання щодо читання на всіх уроках. Дітям необхідно читати з усіх предметів, а не лише на заняттях із рідної мови.
#5
Навідайтеся до бібліотеки: там є не тільки чимало різних книжок (не бійтеся спробувати щонайрізноманітніші!), а й найкращі у світі порадники – бібліотекарі.

#6
Читайте не лише художню літературу: спробуйте інші жанри, серії книжок, енциклопедії, будь-що, аби воно тільки було текстом. Бодай візьміть кулінарну книгу й приготуйте щось разом із дитиною.
#7
Скористайтеся методом підкупу: нехай обсяг кишенькових грошей, які дитина отримує щотижня, залежатиме від обсягу прочитаного чи півгодини читання «коштуватимуть» півгодини ігор.
#8
Ретельно вибирайте книжки для дитини: не тільки з того, що ви читали у дитинстві, а шукайте з-поміж свіжовиданих книжок, які є ближчими сьогоднішнім дітям. Зверніться по пораду до бібліотекаря, продавця у книгарні, стежте за рецензіями, відгуками і теле- чи радіопрограмами.
#9
Варто, щоб батьки (часто) говорили про читання, лише одного тата чи однієї мами не досить.
#10
Спробуйте книжки у різних формах – паперові, електронні книжки на мобільному телефоні або планшеті, аудіо книжки, слухайте читання книжок «з продовженням» по радіо. А також не пропускайте екранізації книжок, наприклад, «Гаррі Поттер».


    Якщо ви систематично працювали і працюєте з дитиною, виховуючи у неї зацікавленість і любов до книги, ви можете бути впевнені: основи культури читання вами закладені, а отже — створені важливі передумови для подальшого розвитку її розуму, морального і естетичного сприйняття світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!

  29 вересня о 14.00 запрошуємо звягелян та гостей міста на урочистості з нагоди 70-річчя #Дитячий_бібліопростір_ім_Олени_Пчілки