середу, 19 липня 2017 р.

Як подолати список літератури на літо: поради батькам, що читати влітку, популяризація читання, покращити оцінки в школі, освіта, позашкільне читання, проргама з української та зарубіжної літератури, список книжок обов'язкових для прочитання, навщіо читати, аудіокниги, поради для батьків

Як подолати список літератури на літо: поради батькам

Коли за вікнами яскраво сяє сонечко, квітне акація і шелестить липа, коли друзі кличуть гуляти, а курортні міста — плавати та ласувати морозивом, коли життя пропонує сотні спокусливих розваг, а школа стоїть закрита на канікули, мало в кого виникає бажання проводити день за читанням книжок зі шкільного списку літератури на літо… Але таки потрібно. Та чи можна зробити цей процес не таким нудним і неприємним? І чи можуть батьки допомогти дітям подужати сотні сторінок без примусу? Віримо, що так. І, щоби переконати вас у цьому, вигадали одразу 11 порад для батьків, завдяки яким шкільний список літератури на літо не стане каменем спотикання для відпочинку.
#1
Оскільки за 25 років шкільна програма з літератури змінювалась дуже повільно, більшість книжок зі списку на літо ви знаєте, тому можете допомогти своїй дитині скласти своєрідний план читань, щоби можна було чергувати захопливі тексти з нудними, великі з маленькими, легкі з важкими тощо.
#2
Не забувайте про аудіокнижки, які є за більшістю текстів зі шкільної програми. Ви можете програвати їх під час довгих поїздок на машині. Після прослуховування половини якогось роману мало хто втримається й не дослухає/дочитає його до кінця.
#3
Організуйте літературний клуб. Запросіть друзів своєї дитини вільно й без нагляду дорослих поговорити про прочитане за склянкою лимонаду або холодного чаю. Також можете запропонувати учасникам такого літературного клубу проглянути екранізації вже прочитаних романів.
#4
Нехай гаслом вашого літа стане фраза «Читати можна скрізь!». Потурбуйтеся про те, щоби книжки зі списку на літо завжди були під рукою, адже читати можна і в чергах, і під час прогулянки в парку, і на відпочинку, і в машині.
#5
Якщо ви полюбляєте бодай раз на тиждень проводити сімейні вечори за настільними та просто командними іграми, можете олітературнити найулюбленіші. Грайте у слова з іменами літературних героїв, показуйте пантоміми за назвами книг, вигадуйте смішні запитання за сюжетом тощо.
#6
Влаштовуйте походи до бібліотеки. По-перше, влітку там завжди панує приємна прохолода. По-друге, там тихо, спокійно і ніщо не відволікатиме від читання ні дитину, ні вас. Так-так, якщо ви хочете, щоби ваша дитина читала, маєте своїм прикладом показувати, що витрачати час на читання весело та захопливо навіть влітку.
#7
Не набридайте дитині власними думками про той чи інший текст. Так, приблизно 25 років тому ви також читали цю книжку. Так, вона стала для вас однією з найулюбленіших. Так, ви й досі можете цитувати з неї довжелезні пасажі. Але це не означає, що у вашої дитини будуть такі ж враження від прочитаного. Ба більше — ваші коментарі можуть зменшити зацікавленість у тексті.
#8
Зробіть літнє читання регулярним. Заплануйте день так, щоби протягом 20-30 хвилин усі члени вашої родини проводили за читанням. Це може бути звичайний вечір удома, літературний пікнік просто неба, частина мандрівки до іншого міста тощо.
#9
Подбайте про те, щоби книжки, які читатиме ваша дитина, мали хороший сучасний дизайн. Повірте, читати нових «Тигроловів» трошечки цікавіше, ніж старезне потріпане видання 50-х років минулого століття.
#10
Вдайтеся до хитрощів — заінтригуйте дитину книжкою фразою на кшталт: «А ти вже дочитав/дочитала до того моменту, коли… ой, не буду спойлерити».
#11
Не змушуйте дітей читати абсолютно всі книжки зі шкільного списку на літо. Програми з української та зарубіжної літератури далекі від ідеалу, тому, якщо син або дочка відмовляються поринути у захопливий художній світ Панаса Мирного, не занурюйте їх туди силою. Краще спробуйте запропонувати щось із сучасної прози для дітей та підлітків.
Джерело:http://bokmal.com.ua/people/summer-reading-challenge/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!

  29 вересня о 14.00 запрошуємо звягелян та гостей міста на урочистості з нагоди 70-річчя #Дитячий_бібліопростір_ім_Олени_Пчілки