середу, 7 лютого 2018 р.

Жуль Верн – великий мрійник та фантазер
Народився Жуль Габріель Верн в Нанті у родині адвоката П'єра Верна (1798-1871) і Софі Верн (1801-1887). У сім'ї зростало ще четверо дітей: брат Поль і три сестри – Анна, Матільда і Марі.
У 8 років Жуль Верн почав навчання спершу в семінарії Сен-Станіслав, а потім в Нантському ліцеї, де він отримав класичну освіту, що складалася зі знання грецької та латини, а також риторики, співів та географії. Жуль та його сім'я проводили багато часу влітку на дачі, на берегах річки Луари, де він із братом часто подорожував. Саме тут він розвинув своє зацікавлення подорожами та пригодами. У 1839 році маленький Жуль таємно від батьків влаштувався юнгою на трищоглову шхуну «Коралі», яка вирушала до Індії. На щастя, батько встиг на місцевий «піроскаф» (пароплав), на якому йому вдалося наздогнати шхуну і зняти з неї хлопчика. Тоді Жуль Верн пообіцяв батькові, що надалі подорожуватиме лише у мріях.
В 1847 році Жуль Верн переїхав до Парижу, де згодом познайомився з Олександром Дюма, який досить сильно вплинув на майбутнього письменника. Пізніше Жуль Верн часто говорив, що вдячний Дюма за те, що той першим повірив у нього.
Склавши іспити, він повернувся до Нанту, де почав писати п’єси: «Олександр VI» та «Порохова змова». Восени 1848 року, зрозумівши, що його майбутнє пов’язане зі столицею Франції, Жуль повертається до Парижу, де продовжує навчання.
Незабаром у Парижі відкрився «Ліричний театр», і Жуль Верн став його секретарем. Служба в театрі дозволяла йому підробляти у популярному тоді журналі «Мюзе де фамій», в якому в 1851 році було оприлюднене його оповідання «Перші кораблі мексиканського флоту» (пізніше воно одержало назву «Драма в Мексиці»). Оскільки «Мюзе де фамій» – журнал для сімейного читання, Верн змушений дотримуватися його концепції – повчати, розважаючи. Автори «Мюзе» мали писати романи й оповідання зі щасливим кінцем і якомога повчальні. Цікаво, що пізніше, працюючи над своїми «Незвичайними подорожами», Верн завжди дотримувався цих двох правил.
10 січня 1857 року Верн одружився з Онориною де Віане, молодою вдовою з двома дітьми, а 3 серпня 1861 народився його син Мішель Верн.
До Верна часто заходив Гаспар-Фелікс Турнашон, він же Надар, знаменитий тим, що зробив фотографію жанром мистецтва. Захоплення фотографуванням привело його до захоплення повітроплаванням. Надар здійснив перше у світі аерофотографування — зробив знімок Парижа з висоти пташиного польоту. Він міг годинами говорити про аеронавтику. Натхненний цими бесідами, Верн вирішує — його перший роман буде про повітряну кулю.
Жуль Верн був пристрасним мандрівником: на своїй яхті «Сен-Мішель» він двічі обійшов Середземне море, відвідав Італію, Англію, Шотландію, Ірландію, Данію, Голландію, Скандинавію, заходив в африканські води. У 1867 Жуль Верн разом з братом побував у Північній Америці.
Шлях Жуля Верна в літературу був досить тривалим та складним. До цього він намагався стати адвокатом та маклером на біржі, знайти себе в поезії, стати драматургом. 
У 1862 році в творчому житті Жуля Верна сталась, мабуть, найважливіша подія – він знайомиться зі своїм майбутнім видавцем П'єром-Жулем Етцелем. 17 січня 1863 р. був опублікований його перший роман «П'ять тижнів на повітряній кулі». Етцель запропонував Жулю Верну постійне співробітництво, підписавши з ним договір на 20 років, він був не лише видавцем, а і редактором творів. Вони стали добрими друзями. 
Спираючись на пошуки наукової думки, він зображував бажане як уже здійснене. Винаходи, що ще не набули застосування, моделі механізмів, що проходили випробування, машини, що лише намічалися в ескізах, він представляв у закінченому, ідеальному вигляді. Звідси – неймовірні збіги мрій письменника з втіленням подібних ідей у життя. Його герої вирішували задачі, підказані самим життям – бурхливим розвитком промисловості, транспорту, зв'язку. Науково-технічні фантазії романіста майже ніколи не перевершували можливостей їхнього здійснення на більш високому ступені наукового й технічного прогресу. Жуль Верн вірив у людину. Цю віру у сміливих і великих людей намагався передати у своїх творах. Його герої – мандрівники, вчені, винахідники, дослідники – завжди розумні, шляхетні та людяні. Вони не знають, що таке вагання, сумніви. Обравши мету, герої йдуть до неї, долаючи всі труднощі й небезпеки.
По-справжньому відомий у всьому світі Жуль Верн став завдяки своїм романам «Подорож до центру Землі», (1864 рік), «Діти капітана Гранта» (1867-1868 рік), «20 тисяч льє під водою» (1869-1870 рік), «Навколо світу за 80 днів » (1872 рік), «Таємничий острів» (1875 рік), «П’ятнадцятирічний капітан» (1878 рік). Усі ці твори письменника згодом були перекладені на багато мов і з захопленням приймалися читачами в різних куточках планети.
Безліч романів Жуля Верна були екранізовані. Серед відомих його творів – «Подорож до центру Землі», «З Землі на Місяць», «Діти капітана Гранта», «20 000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів» і багато інших. 
В останні роки життя у Верна виникли проблеми зі слухом, сильний діабет вплинув на зір – Жуль Верн майже нічого не бачив. Незадовго до смерті Верн осліп, але продовжував диктувати книги.

Помер Жуль Верн 24 березня 1905 р. Він був похований неподалік від свого будинку в Ам'єні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!

  29 вересня о 14.00 запрошуємо звягелян та гостей міста на урочистості з нагоди 70-річчя #Дитячий_бібліопростір_ім_Олени_Пчілки