вівторок, 23 квітня 2019 р.


Величний та загадковий
 Вільям Шекспір

Англійський поет і актор Вільям Шекспір народився 23 квітня 1564 року в Стратфорді-на-Ейвоні, графство Уорвікшір, Англія, у сімї торговця. Батько майбутнього драматурга торгував різними сільськогосподарськими товарами і в той же час був мером Стратфорда. Мати Шекспіра, уроджена Арден, походила з старовинного знатного роду.
Навчався маленький Вільям у стратфордскій граматичній школі, де викладали стародавні та сучасні мови, тут він зміг отримати гарну освіту. Деякі дослідники припускають, що Шекспір відвідував школу короля Едуарда VI, де приділяли увагу вивченню історії та класичної поезії, творчості таких поетів, як Плавт і Овідій, що могло послужити поштовхом для написання ним видатних творів. Але вже з 1577 році торгівельні справи батька все йдуть все далі гірше, і хлопчик змушений був покинути граматичну школу і подався працювати у м’ясну крамницю.
У 1584 році 18-літній юнак одружується з 26-річною жінкою. Його дружиною була Енн Хетевей, дочка місцевого поміщика, вона була старша Вільяма на вісім років. Через рік, у 1583 році, народилася дочка Сюзанна, а в 1585 році у них народилися двійнята. У 1587 році Шекспір разом з родиною переїздить у Лондон, де згідно з одними джерелами поступив в театр, в якому виконував роль актора, драматурга і режисера одночасно. За іншою версією в цей період часу він викладав у школі. Як би там не було, але до 1592 році про нього вже говорили, як про відомого драматурга, у 1593 році він опублікував першу роботу «Венера і Адоніс».
В березні 1595 року У. Шекспір, У. Кемп і Р. Бербедж отримали винагороду за дві п’єси, що були представлені трупою лорда-камергера.
Театральна діяльність під покровительством Саутгемптону досить швидко принесла Шекспіру багатство. В 1596 році Джон Шекспір, батько драматурга, отримав в Геральдичній палаті право на герб і знаменитий шекспірівський щит, за який заплатив Вільям. Наданий титул давав право йому підписуватися «Вільям Шекспір, джентльмен». В 1597 році він придбав великий будинок з садом у Стратфорді. Сюди він перевіз дружину та дітей, а згодом, покинувши лондонську сцену, оселився і сам.
У 1598 році брати Бербеджі відкривають на південному березі Темзи театр «Глобус», одним з акціонерів якого стає Шекспір. Таке право він отримав і в 1608 році, коли трупі дістався ще більш прибутковий театр «Блекфрайєрз». В 1603 році король Яків узяв трупу Шекспіра під безпосереднє покровительство, вона отримала назву «Слуги Його Величності короля». Зростання прибутків дозволило Шекспірові досить необмежено вкладати кошти у нерухомість як в Лондоні, так і за його межами. Він помалу віддалявся від театру і останні дні свого життя провів у Стратфорді.
Помер Вільям Шекспір 23 квітня 1616 року у 52-літньому віці. Його поховано в приход ской церкви, де його могилу щорічно відвідують тисячі людей.
Шекспір є автором 37 п’єс, 2 поем та 154 сонетів. У перший період своєї творчості (1590-1600) написав більшість своїх комедій: «Комедія помилок», «Приборкання непокірної», «Два веронці», «Сон літньої ночі», «Багато галасу даремно», «Віндзорські витівниці»; декілька історичних драм-хронік: «Річард ІІІ», «Король Джон», «Генріх IV». Перша трагедія Шекспіра – «Ромео і Джульєтта».
 У другий період (1601-1608) створив трагедії, які в історії світової культури вважаються неперевершеними зразками трагедійного мистецтва («Гамлет», «Отелло», «Король Лір», «Макбет», «Антоній і Клеопатра».
Для п’єс останнього періоду (1609-1612) – «Перикл», «Зимова казка», «Буря» – характерні фантастика, реалізм, поєднаний з казковістю. 
У 1612 році Шекспір, нікому нічого не пояснивши, повертається в Стратфорд-на-Он та, як ні в чому не бувало, продовжує спокійне сімейне життя зі своєю дружиною Енн. До того часу він вже досить забезпечена людина, що має дворянський титул. 23 квітня 1612 року Шекспір йде з життя, у віці 52 років. Причини його смерті невідомі. Вільям Шекспір похований у церкві св. Трійці в Стратфорді. Біля його пам’ятника досі кожен день можна побачити гори живих квітів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!

  29 вересня о 14.00 запрошуємо звягелян та гостей міста на урочистості з нагоди 70-річчя #Дитячий_бібліопростір_ім_Олени_Пчілки